Mąki
Z tej mąki będzie chleb… i nie tylko!
W naszym asortymencie znajdą Państwo wiele rodzajów mąk, które mają wspaniałe prozdrowotne właściwości. Oprócz tradycyjnego zastosowania do wypieków, mogą państwo w z zależności od rodzaju posypywać nimi gotowe dania, mieszać z wodą i pić, lub zaparzać herbatki. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą i wybrania czegoś dla siebie.
Czy wiesz, że dzienne zapotrzebowanie na ostropest to 2-3 łyżeczki? Żyjemy w bardzo brudnym środowisku, w powietrzu unoszą się cząsteczki smogu, wody są zanieczyszczone, gleby także, szybki tryb życia często nie pozwala na odpowiednio zbilansowaną dietę, więc jemy wysokoprzetworzoną żywność. To wszystko nie pozostaje bez wpływu na nasz organizm, toksyny gromadzą się w organizmie, przede wszystkim w wątrobie. Ostropest to cudowna roślina - neutralizuje zawartość toksyn w organizmie, działa regenerująco i odtruwająco na wątrobę. Blokuje namnażanie się wolnych rodników i wzmacnia naczynia krwionośne. Wyobraź sobie uczucie lekkości po posiłku, więcej energii i witalności, koniec ze zmęczeniem po wejściu na 1 piętro! Wystarczy, że do owsianki, musu czy soku wrzucisz szczyptę ostropestu.
Jeśli dodatkowo chcesz wspomóc układ trawienny, to sięgnij po len złoty mielony. Sam Karol Wielki nakazał go spożywać swoim poddanym dla zachowania optymalnego zdrowia.
Do wypieku dodaj mąki dyniowej, wpływa ona na przyśpieszenie przemiany materii, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i bakteriobójcze. Natomiast jeśli ćwiczysz, zmieszaj mąkę dyniową z wodą, w ten sposób otrzymasz napój białkowy. Nie zawiera glutenu, ma aromat kokosa i jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe? To mąka kokosowa. Twoje wypieki kończą się zakalcami? Przyjrzyj się mące makowej. Jest lżejsza od tradycyjnej mąki, nie zawiera glutenu, ma smak maku i wysoką zawartość minerałów. Możesz na niej upiec chleb, ciasto, czy wzbogacić smak gotowych wypieków.
Czarnuszka oprócz bogatego aromatu, ma także działanie antybakteryjne, antywirusowe i pomaga w problemach z nadciśnieniem. Można także zalać łyżeczkę nasion wrzątkiem, po ostudzeniu i odcedzeniu pić pół szklanki naparu 2-3 razy dziennie.
Mąkę konopną można zastosować zarówno do wypieków jak i jako dodatek do musli, jogurtu, czy koktajlu. Jest ona źródłem bardzo łatwo przyswajalnego białka, zawiera kompleks aminokwasów i dużo błonnika.
Migdały są jednymi z najzdrowszych orzechów, zawierają mnóstwo witaminy E, witamin z grupy B, wapń, magnez i selen. W zmielonej formie również.
Niestety, w tej kategorii nie ma jeszcze żadnych produktów.